
Jančura rodinné vinařství
Náš příběh
Když jsem se v roce 2011 přestěhoval na Jižní Moravu, příliš jsem toho o víně a kultuře s ním spojené nevěděl. Rozeznával jsem, podobně jako spousta jiných lidí, jen dva druhy vína – bílé a červené. To se ale mělo záhy změnit. Ponořil jsem se do studia, přelouskal každou knihu zaměřenou na enologii a pěstování révy, která se mi dostala do ruky, a poprvé jsem také vyrobil odrůdové víno. A světe div se – podařilo se mi s ním dokonce vyhrát pár medailí z místních koštů a jednu bronzovou z celostátního koštu za Veltlínské červené rané ročník 2015.
Pořád se mi nicméně zdálo, že toho o oboru spoustu nevím. Abych vínům ještě lépe porozuměl, podal jsem si v roce 2016 přihlášku na Mendelovu univerzitu na obor Vinařství a vinohradnictví a v září téhož roku jsem v jihomoravské Lednici opět usedl do školních lavic. V roce 2019 jsem úspěšně absolvoval bakalářskou zkoušku. V roce 2021 jsem dosáhl titulu inženýr, takže už můžu konečně říct, že mám řádné vinařské vzdělání.
V současnosti v našem malém rodinném vinařství Jančura hospodaříme na přibližně jednom hektaru vinohradu a naše produkce je okolo 15 000 lahví vína. Do procesu výroby vín se snažíme co nejméně zasahovat – podle naší filozofie by měl být tento královský mok především přírodním produktem. Proto preferujeme spontánní kvašení před řízeným a minimalizujeme množství síry nutné pro ošetření vína.
Víno vyrábíme převážně z vlastních vinohradů v ekologickém režimu. Děláme ho přírodním způsobem, bez použití enologických přípravků nebo dalších aditiv, a použití oxidu siřičitého omezujeme na nutné minimum.
Na celé té práci mě baví hlavně komunikace s lidmi a také to, že můžu sledovat, jak se víno postupně vyvíjí a zraje. Je to radost, která se neomrzí.
Vinice a výroba
Naše stěžejní vinice se nacházejí ve Starém Městě na vinařské trati Vinohrady, kde obhospodařujeme zhruba půl hektaru. Místní podmínky jsou specifické – jde o jihovýchodní až jižní expozici, přibližně 200 metrů nad mořem. Půdy jsou tu převážně písčité, s flyšovým podložím, což vínu dodává vlastní charakter.
O vinohrad se staráme v BIO režimu a pracujeme výhradně ručně. Stejný přístup držíme i při samotné výrobě vína. Sklízíme ručně, vína necháváme spontánně kvasit a zrají v sudech. Nepoužíváme oxid siřičitý ani jiné chemické prostředky – cílem je, aby víno vzniklo co nejpřirozeněji a neslo stopu místa, odkud pochází.
Naše nabídka je rozdělená do tří hlavních kolekcí.
- Fresh kolekce představuje lehká, svěží a aromatická vína z nerezových tanků.
- Sur-lie kolekce je založená na vínech, která zrají v dubových sudech a díky tomu jsou plnější, tělnatější a s bohatší aromatikou.
- Orange kolekce, tedy vína s macerací – bílé odrůdy, které necháváme kvasit na slupkách minimálně třicet dnů. Právě to jim dodává typickou oranžovou barvu i specifický chuťový projev.
Kromě toho vyrábíme i sezónní a speciální produkty včetně burčáku. V nabídce máme také vína z kvevri. Celkově se ale zaměřujeme hlavně na kvalitní vína určená do lahví – to je směr, kterému věnujeme nejvíc energie i času.
Naše odrůdy: Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Muškát Moravský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Hibernal, Zweigeltrebe, Dornfelder, Alibernet.
Aktuální nabídku najdete vždy na našem webu - www.vinojancura.cz
Další nabízené služby
- Degustace
- Firemní večírky
- Školící prostory pro firmy do 8 lidí
- Ubytování pro 10 osob (2 pokoje)
- Firemní etikety
Web / E-shop
Jak k nám?
Kdy jsme obvykle k zastižení
Kdykoliv dle domluvy (většinou jsme ve vinařství).
Jakou cestou nás kontaktovat
Telefonicky nebo e-mailem, ideálně ale 1 až 2 dny dopředu.
Telefon: +420 721 210 458
E-mail: obchod@vinojancura.cz
Poznámka
Parkování – před vinařstvím 3 místa + parkoviště 10 míst cca 100 m od domu
Kde všude můžete zakoupit naše produkty
-
přímo ve vinařství
- na našem e-shopu











